Мандрівки Сіверщиною. Шостка

Екскурсії рідною країною – це чудова можливість дізнатися про щось нове і цікаве з історії міст України. Цього разу колектив Національного заповідника «Глухів» відвідав музейні заклади Шостки – міста, що колись входило до складу Глухівського повіту.

 

В ході спілкування з колегами Шосткинського міського краєзнавчого музею ми дізналися про історію заснування міста як військового поселення, ознайомилися з археологічною колекцією музею, документами, фотографіями, унікальними речами, що відтворюють історію Шостки – міста оборонної та хімічної промисловості.

Своєю неординарністю та кількістю унікальних експонатів вразила експозиція відділу «Кіно-фототехніка», екскурсію по якій провів науковий співробітник музею М.Г. Кокшайкін. У своїй розповіді він зробив акцент на розвиток вітчизняної хіміко-фотографічної промисловості, історію ВАТ «АК «Свема», яке виникло як фабрика з виробництва кіноплівки у 1931 р.

  

Музей Івана Кожедуба, відкритий у 2005 р. до 85-річчя від дня народження Героя Радянського Союзу, не залишився поза увагою співробітників Заповідника. І. Кожедуб народився у селі Ображіївка поблизу Шостки і пройшов шлях від звичайного студента технікуму до маршала авіації. Музейну експозицію, де представлені листи і особисті речі відомого на весь світ льотчика-винищувача, воєнні артефакти, доповнюють макети літаків часів Другої світової війни.

Після завершення екскурсійної програми глухівські та шосткинські колеги провели активне обговорення питання ролі сучасних музеїв у критичному переосмисленні і висвітленні складних сторінок історії періоду радянської доби.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>