МАРІЯ ЗАНЬКОВЕЦЬКА – ЛЕГЕНДА УКРАЇНСЬКОЇ СЦЕНИ

  

4 серпня 2019 року Національний заповідник «Глухів» долучився до урочистостей із нагоди 165-річчя від дня народження легенди українського театру за життя – Марії Заньковецької, які відбулися у с. Заньки Ніжинського району, що на Чернігівщині.

Марія Заньковецька (уроджена Адасовська), перша народна артистка УСРР, свій сценічний псевдонім взяла на згадку про село Заньки, де народилася. Разом із стовпами українського театру М. Кропивницьким, М. Садовським, П. Саксаганським вона творила національну історію та історію українського театру.

Під час заходів для усіх охочих, що завітали цього дня у Заньки, була проведена екскурсія по Меморіальному музею М.К. Заньковецької, де експонуються особисті речі талановитої українки, її сценічні костюми, фотографії, книги, замітки із газет тощо. У музичній вітальні будинку-музею відбувалася подія, про яку мріяли протягом багатьох десятиліть: звучав відреставрований рояль М. Лисенка, а музиканти-виконавці, учасники українських та міжнародних музичних конкурсів, виконували твори відомих на весь світ композиторів. На подвір’ї музею перед пам’ятником М. Заньковецькій були розгорнуті тематичні виставки-продажі майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва м. Ніжина та Ніжинського району, на сцені виступали етнографічні колективи.

  

Дирекція Національного заповідника «Глухів» разом із представниками органів місцевого самоврядування Ніжинщини, істориками і музейниками, творчою спільнотою України і Польщі у ході зустрічі обговорили складний процес зростання самосвідомості української нації, який відкриває нові обрії розвитку національної культури. Розглядалися також питання ефективної співпраці у збереженні і популяризації матеріальної і нематеріальної історико-культурної спадщини Чернігівщини і Сумщини.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>