«Глухівські майстри живопису»

Глухів – батьківщина багатьох відомих майстрів живопису. Славу нашому місту принесли Антон Лосенко – директор Петербурзької Академії мистецтв, Георгій Нарбут – один із засновників Української Академії мистецтв, Паоло Нерушеллі – портретист, автор ікон, що прикрашали іконостас Миколаївської церкви, Микола Мурашко – видатний український живописець та інші митці.

23 березня 2017 р. Національний заповідник «Глухів» провів масовий захід «Глухівські майстри живопису», в ході якого студенти першого курсу Глухівського медичного училища дізнались про життя і творчість Миколи Мурашка.

Народився він 20 травня 1844 року в м. Глухові. Початкове навчання отримав від батька. У 1863 р. він вступив до Петербурзької Академії мистецтв, але захворів і вимушений був повернутися на Україну. Склавши екзамени на звання вчителя малювання, він переїхав до Києва, де з часом відкрив школу у себе вдома. Згодом школа набула визнання як справжній мистецький центр. В ній деякий час працювали видатні художники М. Врубель, М. Нестеров, І. Рєпін, В. Васнецов. В школі набули початкову підготовку українські майстри мистецтв М. Пимоненко, Г. Дяченко, І. Їжакевич, К. Малевич, О. Мурашко. Малювальну школу закінчило близько 3000 учнів, з яких 80 успішно склали вступні іспити до Петербурзької Академії мистецтв.

Велика заслуга в існуванні та успіхах школи належить Івану Ніколовичу Терещенку. Ще навчаючись у Київському університеті, він захопився живописом. Познайомившись з Миколою Мурашком, він дав згоду допомагати школі матеріально. Учні школи мали змогу копіювати картини з приватної збірки Терещенків. Школа проіснувала 25 років. Після її закриття Микола Мурашко переїхав у с. Бучу поблизу Києва. Там він цілком віддався творчій роботі, займаючись живописом. Тут ним написані спогади про мистецьке життя України, починаючи з 1870 років. Вони вийшли друком під назвою «Воспоминания старого учителя». Це видання присвячене пам’яті Івана Миколайовича Терещенка, якого вже не було.

Помер Микола Іванович Мурашко 22 вересня 1909 року у Києві, похований на Лук’янівському кладовищі.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>