Микола Пимоненко у Глухові

Творчість відомого українського художника Миколи Корніловича Пимоненка посідає одне з провідних місць у побутовому живописі України кінця XIX – початку XX сторіччя. Вона торкнулася безпосередньо і міста Глухова. До 155-річчя від дня народження знаного художника у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» було проведено слайд-розповідь «Майстер побутового живопису». До заходу долучилися працівники Глухівської районної центральної бібліотеки, надавши колекцію книг, присвячених творчості М.К. Пимоненка. На заході були присутні студенти Глухівського професійно-педагогічного коледжу.

Микола Пимоненко більшість своїх картин присвятив відображенню життя сучасного йому села, в яких правдиво і поетично показав побут і звичаї українського селянства. Звертався митець і до міської тематики. Микола Корнілович народився в сім’ї іконописного майстра і з дитячих років допомагав батькові виконувати розписи в маленьких церквах. З часом він і сам вступив до іконописної школи при Києво-Печерській лаврі.

До Глухова розписувати інтер’єр храму Святих Трьох Анастасій Миколу Пимоненка запросив Нікола Терещенко. Тут художник створив образ Божої Матері з Немовлям у верхній частині головного вівтаря, який значно постраждав під час Другої світової війни. Також М. Пимоненко зобразив Божу Матір з Ісусом на західній стіні храму, в парусах – образи чотирьох Євангелістів – Матвія, Марка, Іоанна та Луки, що збереглися в своєму автентичному вигляді.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>