Модернове мистецтво у Глухові

23 серпня 2019 року з нагоди Дня прапора та урочистостей до 28-ї річниці Незалежності України Національний заповідник «Глухів» перехопив естафету Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана та відкрив виставковий проект модернових художників «Павло Скоропадський. Сучасні візії», який почав ходу Україною завдяки ГО «Студії медіа-проектів «Вартові демократії» та за підтримки Українського культурного фонду.

  

«Донесення до людей спадщини гетьмана, його унікального життя є надзвичайно актуальним, коли українці зараз, як і 100 років тому, під час Української революції 1917–1921 років, розбудовують державу», – наголосила директорка Національного заповідника «Глухів» Ірина Мошик у своєму вітальному слові.

Даний прогресивний культурний проект, після Києва та Чернігова, з’явився у колишній гетьманській столиці невипадково. Адже співавтором «Павло Скоропадський. Сучасні візії» є нащадок відомого роду глухівських поміщиків, художник Федір Александрович, який цього дня завітав до Глухова на відкриття виставки та представив одну із своїх картин. Щодо життєвого шляху самого гетьмана Павла Скоропадського, то його родинне коріння нерозривно пов’язане із Глухівщиною, зокрема із родинним маєтком Скоропадських у с. Полошках (Глухівський район), у якому неодноразово бував майбутній гетьман. Демонструючи рідкісні світлини родини Скоропадських у с. Полошках, про це розказав слухачам науковий співробітник Заповідника Олександр Мірошниченко, який у своїх заглиблених наукових розвідках досліджує цю історичну постать.

  

У тринадцяти картинах митців, серед яких поляк Даріуш Горчаковський та українці Федір Александрович, Микола Яковина, Леонід Івахневич, Євгеній Аксьоненко, Микита Цой, Алекс Кош, Марта Базак, Ксенія Дацюк, Сергій Захаров та ін, представлене сучасне бачення постаті Павла Скоропадського, розкрита низка моментів його життєвого шляху, висвітлені аспекти громадсько-політичної діяльності визначної особистості.

Перегляд експозиції виставки, на яких гетьман представлений від класичного образу військовокомандувача, до державотворця у вигляді білого орла, кентавра, або, навіть, героя Сервантеса Дон Кіхота Ламанчеського, активізує емоційно-чуттєву сферу, розширює кругозір, руйнуючи обмеження, змушує замислитися та… залишає запитання без відповіді.

Запрошуємо оглянути виставку картин сучасних модернових художників у Національному заповіднику «Глухів», яка буде працювати упродовж вересня.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>