Музейне безсоння – шоста «Ніч історії Глухова»

15–16 лютого 2020 року відбулася шоста «Ніч історії Глухова». Остання гетьманська столиця залишається другим після Харкова містом в Україні, де цей нестандартний культурно-просвітницький проєкт активно розвивається і уже став ефективним засобом організації змістовного дозвілля цінителів давнини.

  

Шоста «Ніч історії» була рекордною за кількістю учасників, які представляли як Глухів, так і інші міста України. Спільнота однодумців, заряджених активністю і позитивом, заповнила залу старовинної будівлі «Будинок Бештака». Цей культурний простір був обраний новою локацією для «Ночі історії Глухова» невипадково. «Будинок Бештака» – пам’ятка архітектури місцевого значення. Мурований будинок споруджено на початку ХІХ ст. після знесення валів Глухівської фортеці, коли на їхньому місці утворилася Базарна площа. У 1908 році дружина статського радника Віра Павлівна Конашевич відкрила на другому поверсі «Будинку Бештака» перший у Глухові сінематограф, який називався «Ілюзіон» і мав 60 посадкових місць.

  

З 21:30 вечора до 06:00 ранку відвідувачам «Ночі історії Глухова» традиційно було запропоновано 4 лекції від найкращих та професійних знавців своєї справи. Теми лекцій різноманітні, цікаві і важливі: Олена Тахтай «Хустки як складова традиційного головного убору» із майстер-класом з типових вив’язувань хусток; Микола Кокшайкін «Шосткинська кіноплівка»; Олександр Мірошниченко «Гастрономічні уподобання гетьманського Глухова» із дегустацією напоїв; Віра Назарова «Ярмаркова площа міста Глухова».

  

Музичні паузи цього разу були незвичайними: під час перерви на каву демонструвалися фрагменти музичного фільму одного з талановитих уродженців Глухова – режисера Василя Бізева «Трефовий король».

  

«Ніч історії Глухова» – це колективна праця генеалогині, засновниці сайту «Вихованцям глухівських гімназій присвячується» Віри Назарової та Національного заповідника «Глухів». Дякуємо також партерам ТРЦ «Юність», «Піца на дровах», «СПОРТ плюс FRETVER», обласній регіональній газеті «Неделя» за участь у заході.

Запрошуємо усіх, кому не байдужа доля проєкту, долучатися до нашої дружної команди та майбутніх «Ночей історії Глухова». Сіверщина багата непересічними і знаними особистостями, в історії Глухова ще є велика кількість недосліджених сторінок і поворотних пунктів, а у лекторів «Ночей історії» – безліч нових ідей.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>