Народне ремесло, що оживає в Заповіднику

Україна відома не лише багатим культурним різноманіттям та традиціями, але й своїми унікальними народними ремеслами.

 

Одним з найстаріших видів національного мистецтва, яке передавалося з покоління до покоління, є вибійка. Ця техніка декорування одягу та побутових речей за допомогою спеціальних різьблених дощок, форм, дерев’яних кліше була відома на території нашої країни з ХІ століття. Вибиті нашими предками орнаменти та візерунки у вигляді стилізованих птахів, дерев, квітів, квадратів, ромбів, трикутників, кіл першопочатково несли у собі насамперед оберегову функцію. У них також відображалося тогочасне сприйняття світу, культові обряди та вірування народу.

 

Сьогодні вибійка в Україні знову оживає, набуває популярності і розвивається як мистецька форма, у якій використовуються сучасні техніки та матеріали. Співробітники Національного заповідника «Глухів», сприяючи популяризації вибійки серед широкого загалу, провели ряд майстер-класів для тих, хто цінує відчуття зв’язку з минулим та бажає підтримати національну спадщину.

 

25–26 березня 2024 року у конференц-залі Заповідника учні 3-А класу Глухівської ЗОШ № 1 (учитель Н.С. Мартиненко) та учні 4-Б класу (вчитель Ю.С. Протасенко) Глухівської загальноосвітньої школи № 6 надихалися творчістю, збагачувалися духовно та власноруч відтворювали культурні та історичні візерунки на полотні за допомогою дерев’яних штампів, які діти фарбували, а потім притискали до тканини. За наявності різноманітних штампів для вибійки, кожен учасник зміг обрати собі елементи до душі та поєднати їх між собою в цікаву композицію.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>