Некрополістичні дослідження продовжуються

Некрополістичні дослідження продовжуються

За останнє сторіччя з глухівських кладовищ зникли надмогильні пам’ятники видатних громадських і політичних діячів, воєначальників, священнослужителів і просто обивателів. Вони були розбиті або розібрані на будівельні матеріали. Після 1917 року грабіж і мародерство могил, нищення церков було звичайним явищем – результатом атеїстичної політики нової влади.

Продовжуючи роботу по вивченню некрополістичних пам’яток, розташованих як у Глухові, так і на території колишнього Глухівського повіту, нещодавно науковим співробітником Заповідника О.М. Мірошниченком здійснені розвідки в села Червоне, Першотравневе, Нарбутівка, Зорине – родові гнізда знаменитих Нарбутів, Висоцьких, Жураковських, Карпек та Лазаревичів. У цих населених пунктах було оглянуто п’ять кладовищ та погост Покровської церкви в с. Першотравневе. Серед найцікавіших знахідок слід відмітити гранітний пам’ятник Агафії Михайлівни Карпеки (1816–1900 рр.) та частково збережену цегляну каплицю-склеп (остання є рідкісною сакральною спорудою нашого регіону).

Усвідомлюючи, що цвинтарі є вмістилищем матеріальної і нематеріальної культури нашого народу, і дослідження у цьому напрямку будуть продовжуватися.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>