Некрополістичні дослідження

Некрополістичні дослідження

Спеціалісти науково-дослідного відділу та відділу охорони і реставрації пам’яток Національного заповідника «Глухів» активно займаються дослідженням некрополів міста. Ними були оглянуті Вознесенський, Веригинський, Усівський, Червоногірський, єврейський цвинтарі та группи некрополістичних пам’яток біля Спасо-Преображенського, Миколаївського і Анастасієвського храмів.

Під час роботи виявленні надгробки, хрести та їх фрагменти кінця XVIII – початку ХХ ст., що потребували детального вивчення, обліку та опису. Цвинтарні пам’ятки, після проведення комплексу таких робіт, стають важливими історичними джерелами. Завдяки активному пошуку генеолога Назарової В.В. була опублікована низка статей, присвячена похованням відомих глухівчан та проблемам збереження глухівських некрополів. Але робота науковців Заповідника полягає не лише в пошуку інформації про людей, що покояться під надгробками. Вони постійно здійснюють виявлення, розчистку, обміри, фіксацію на плані і вивчення тексту епітафій надмогильних плит і пам’ятників. Вже створений план єврейського кладовища і ведеться робота по систематизації всіх пам’яток найбільшого Вознесенського цвинтара. Велика кількість надгробків претендує на статус некрополістичних та меморіальних пам’яток.

Роботу науковців у цьому напрямку обмежують тільки погодні умови, адже кладовище лише у теплий весняний та осінній сезони доступні для досліджень. Сніг, дощова погода, захаращеність рослинністю не дозволяють в повній мірі проводити обстеження надгробків.

Територіально вивчення некрополів не обмежується лише одним містом. Для більш глибокого розуміння тенденцій, що проявлялися у стилістиці надмогильних пам’ятників, проводяться відповідні розвідки по встановленню їх місць виробництва в межах колишнього Глухівського повіту. Вже дослідженні некрополі в селах Студенок, Наумівка, Білокопитове, Заруцьке, Сваркове, Волокитине, Кочерги, Береза, Слоут. Напередодні виявлено шість надмогильних пам’ятників середини ХІХ ст. в селах Баничі та Перемога. Сприятливі погодні умови дозволять розширити географію досліджуваних об’єктів.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>