Некрополістичні пам’ятки села Зазірки

Христос Воскрес!

Історія страждань тіла Ісуса Христа та перевтілення його у нетлінну душу є головним художнім образом православних надгробків, про що говорить декорування переважної більшості надмогильних плит. Православний нагробок – це лаконічна історія людства від Адама до смерті конкретної людини, сповнена біллю втрати для живих родичів.

  

Світлого тижня науковим співробітником Національного заповідника «Глухів» Олександром Мірошниченком здійснена планова некрополістична розвідка до с. Зазірки. У XVIII ст. ці землі належали полковнику Михайлу Андрійовичу Миклашевському. Зазірки зберегли свою історичну та природну привабливість.

Центральний цвинтар села має прямокутну форму, розташований на північному сході, обнесений захисними ровами та валами. На ньому виявлено чотири надгробні плити та два розбиті кам’яні хрести початку ХХ ст. Якщо декорування кам’яних плит має аналогії на інших цвинтарях Глухівщини, то епітафії оформлені оригінальним способом. Це означає, що місцеві каменярі виготовляли надгробки без написів, а епітафії робили родичі або сільські майстри.

У центрі Зазірок було обстежено деревовидний гранітний хрест з картушем та плиту із пісковика – об’єкти, що стали жертвами радянських антирелігійних кампаній. Виявлені в ході розвідки пам’ятки потребують додаткового вивчення, введення до наукового обліку та збереження.

2 коментарі до Некрополістичні пам’ятки села Зазірки

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>