«Ніч історії Глухова»

В ніч з 22 на 23 вересня 2018 року, при безпосередній участі дирекції та науковців Національного заповідника «Глухів», відбувся пілотний культурно-просвітницький проект «Ніч історії Глухова». Ідея проводити ночі історії у такому форматі належать харківським колегам. Глухів став другим містом реалізації цієї ідеї.

З 21.30 вечора до 06.00 ранку лектори, які є знавцями історії Глухова, та відвідувачі зібралися у затишному підвалі пам’ятки архітектури «Банк Н. Терещенка». Це абсолютно новий культурний простір Глухова, спеціально облаштований співробітниками Заповідника до цього заходу. Професійні історики Юрій Коваленко, Леся Іванченко, Олександр Мирошниченко, Віра Назарова ділилися з учасниками проекту своїми дослідженнями, відкриваючи для них безліч знахідок і таємниць давної гетьманської столиці.

   

Юрій Коваленко, відомий археолог, науковець, завідувач науково-дослідного відділу НЗ «Глухів» в своїй інтерактивній нічній лекції ознайомив присутніх з історичною топографією давнього Глухова. А чи уявляєте ви як, приміром, виглядав Глухів 3–4 століття тому, а то й 800–900, а можливо і більш ніж 1000 років? Як були розплановані вулиці? Які були будинки і де вони знаходились? На ці та безліч інших питань дав відповідь професійний історик у своїй розповіді.

Леся Іванченко, науковий співробітник Музею книги і друкарства України, представила доповідь про еліту Глухівщини – відомий козацько-старшинській українській рід Кочубеїв, для яких громадська активність та благодійність були нормою повсякденного життя.

Науковий співробітник НЗ «Глухів» Олександр Мірошниченко, кілька років поспіль досліджуючи древні поховання на глухівських кладовищах, розкрив таємничу мову знаків і символів нагробків. Його лекція з дещо містичною назвою «Про що говорять старовинні хрести» тривала з 03.00 до 04.30.

    

Завершила «Ніч історії Глухова» генеалог Віра Назарова – організатор даного проекту у Глухові. Зовсім уже вранці, о 04.30, гостя з Москви захопила присутніх розповіддю про виникнення фотографії та перші технології отримання зображень, про перші фотоательє та фотомайстрів, що працювали на Глухівщині. Свою доповідь «Глухівські фотографи та фотомайстерні до 1917 року» дослідниця ілюструвала безліччю фотографій, зроблених глухівськими фотографами у ХIX – на початку XX ст. Більшість цих знімків раніше ніде не демонструвалися і були показані на «Ночі історії Глухова» вперше.

В перервах між лекціями були паузи на каву, які супроводжувалися музичними творами видатного композитора Юрія Шапоріна, уродженця Глухова.

На думку гостей та організаторів, успіху першої «Ночі історії Глухова» неабияк сприяло місце її проведення. Арочні цегляні склепіння «підземелля» створювали атмосферу якоїсь непізнаності і навіть містики, яка поглинала відчуття часу. На всіх нас чекають нові «Ночі історії Глухова», нові теми, нові захоплюючі відкриття у давній гетьманській столиці.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>