Нове видання у новому році

Кожен населений пункт, як і людина, має свою біографію. Нині невеличкі села майже спорожніли, але для багатьох українців вони були і залишаються найдорожчими місцями в цілому світі.

   

Село Дубовичі Кролевецького району на Сумщині є маленькою Батьківщиною для Лесі Антонівни Іванченко – кандидата історичних наук, наукового співробітника Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук. Леся Антонівна протягом всього життя, де б не була і де б не жила, завжди пам’ятала про село, де народилася її мама, де пройшло її дитинство.

   

Більше трьохсот років історія села Дубовичі тісно пов’язана з відомою родиною Кочубеїв. У 1699 році генеральний суддя В.Л. Кочубей отримав від гетьмана І.С. Мазепи універсал на право володіння цим селом та хутором Ретик. Перипетії долі родини, де чергувалися злети і падіння, передавали Дубовичі у спадок лише Василям Кочубеям, які розвинули його і піднесли до статусу містечка.

31 січня 2018 р. у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбулася презентація історико-краєзнавчого нарису «Суспільна та культурна діяльність родини Кочубеїв у с. Дубовичі» (кінець XVII – початок XX ст.), авторство якого належить трьом дослідникам – Л.А. Іванченко, І.В. Зіборовій, Л.Г. Проценку. Знайомлячи присутніх з виданням, яке щойно побачило світ, Леся Антонівна зробила акцент на сучасному стані старовинного кочубеївського будинку, проблемах збереження будівель колишнього панського маєтку і території парку. Насамкінець авторка подарувала глухівським бібліотечним і музейним закладам перші примірники своєї праці. З виходом всього накладу це видання можна буде придбати у Заповіднику.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>