Нові видання

Попри карантинні обмеження колектив Національного заповідника «Глухів» продовжує плідно працювати у сфері науково-дослідної та видавничої діяльності.

Так, нещодавно побачили світ чергові випуски збірників наукових праць «Українська некрополістика в контексті сучасного історіографічного процесу» і «Сіверщина в історії України».

У виданні «Українська некрополістика в контексті сучасного історіографічного процесу» представлені матеріали однойменних Третіх наукових читань, які було «реанімовано» у Глухові після п’ятнадцятирічної перерви. Уміщені у збірнику наукові розвідки стали точкою відліку для нових напрацювань у цій галузі української науки й відобразили результати актуальних історичних, демографічних, мистецтвознавчих досліджень із поля некрополістики. Зважимося також припустити, що окремі аспекти наукових студіювань даного видання матимуть вплив на подальше пізнання регіональної історії.

Вийшов друком і тринадцятий випуск збірника наукових праць «Сіверщина в історії України», фахового видання з історичних наук.

До збірника цьогоріч увійшло 78 статей 87 авторів, серед яких 6 професорів, 6 докторів наук, 40 кандидатів наук, 45 працівників заповідників та музейної сфери, аспіранти, краєзнавці.

Про достатній розголос та інтерес до даного наукового видання свідчить географія його учасників. Заразом наукова спільнота із дев’яти областей (Львівської, Хмельницької, Київської, Чернігівської, Сумської, Полтавської, Кіровоградської, Харківської, Січеславської) доповнила українську історичну джерельну базу новими науковими напрацюваннями. Незмінними закордонними учасниками, що представили свої публікації на сторінках «Сіверщини в історії України», стали науковці із Канади (м. Торонто) та Росії (м. Москва).

«Сіверщину в історії України» схарактеризовано як наукове видання, у якому публікуються дослідження щодо вивчення різноманітних аспектів регіональної історії. Зміст збірника складається із п’яти розділів: «Пам’яткознавство та пам’яткоохоронна діяльність», «Історія та культура давніх часів і середньовіччя», «Польсько-литовська доба та Гетьманщина», «Нова історія», «Музейна справа».

У 2020 році у «Сіверщині в історії України» наукова спільнота у своїх наукових публікаціях торкнулася як традиційних питань пам’яткознавчої, пам’яткоохоронної діяльності, зосередилася на історичних віхах та непересічних особистостях, так і вивела на світло дня болючі й актуальні питання музейної справи, організації музейного простору, його концепції, бачення з метою збереження національної культурної спадщини.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>