Новий музей на історико-культурній мапі України

28 вересня колектив Національного заповідника «Глухів» взяв участь у відкритті нового музею на теренах Сумщини – музею горюнської культури.

    

Новий музей на історико-культурній мапі України

Той, хто вперше приїжджає на Путивльщину, щоб ознайомитися з цим давнім краєм, не оминає нагоди побувати в селах, де живуть горюни. Вже сама назва цього етносу викликає запитання, точної відповіді на яке не можна знайти в жодній довідковій літературі. Представники цієї етнічної групи проживають у селах Нова Слобода, Каліщі, Линове, Берюх (Руднєве), Алєєве, Биваліне, Бруски Путивльського району. У свій час ці села належали Софроніївському монастирю.

   

Горюни відрізняються від населення Путивльщини своєрідною мовою, архаїчними елементами у культурі та побуті. Їх походження та назва до цього часу не мають чіткого визначення. Вони живуть усталеним і розміреним життям, до якого звикли ще з давніх давен. І хоч їхня чисельність невпинно зменшується, все одно нинішнє покоління не дає урватися історичній ниточці, що підтримує зв’язок з далекими предками.

Мабуть саме це спонукало директора Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі С.В. Тупіка створити музей горюнської культури у с. Нова Слобода. Два роки копіткої щоденної роботи наших колег завершилися відкриттям музею, яке відбулося 28 вересня 2017 р. Відтак на історико-культурній мапі України з’явився унікальний музейний комплекс – відтворена садиба горюнів з хатою, господарськими спорудами, колодязем, льохом, млином, огорожею тощо.

   

На запрошення путивльських колег колектив Національного заповідника «Глухів» відвідав Путивльщину і взяв участь у заходах з нагоди відкриття музею горюнської культури. Ми мали змогу не тільки познайомитися з його експозицією, а й послухати традиційні обрядові горюнські пісні у виконанні фольклорного колективу «Ярославна» Путивльського районного будинку культури, живу горюнську мову новослобідчан, а головне – поспілкуватися з 93-річною горюнською етно-зіркою – Лукерією Андріївною Кошелевою, яка має у репертуарі цілий архів пісень свого етносу. Доторкнутися до культури і побуту цієї етничної групи тепер матиме змогу кожний, хто забажає відвідати щойно відкритий музей горюнської культури.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>