Пам’яті Героїв Крут

Вмерли в Новім Заповіті з славою святих. –

На Аскольдовій могилі поховали їх.

(П. Тичина)

 

Попри те, що минуло вже 103 роки від того бою, міфів навколо нього анітрохи не зменшилось. Сплітаючи воєдино «нитки історії», використовуючи інформативний контент, науковці Національного заповідника «Глухів» намагаються максимально об’єктивно і фахово доносити до широкої аудиторії правду про події українського державотворення.

  

29 січня 2020 року у конференц-залі Заповідника, вшановуючи пам’ять Героїв Крут, для бібліотекарів загальноосвітніх шкіл м. Глухова була прочитана інформаційна лекція «Із забуття – в безсмертя». Науковий співробітник Олександр Мірошниченко наголосив, що бій під Крутами 29 січня 1918 року став символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежність своєї держави. Науковець також акцентував увагу на подіях, що відбувались у Глухові, під час наступу загону Муравйова на Київ.

  

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією. Завдяки сміливості юних українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було призупинено на декілька днів. Це дало змогу представникам УНР підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу. Таким чином відбулося визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Насамкінець учасники заходу отримали до бібліотечних фондів своїх закладів брошуру «Крути. Пам’яті Героїв Крут», що побачила світ у видавництві «Смолоскип» у 2012 р.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>