Пантелеймон Куліш – найпотужніший інтелектуал свого часу

Цими днями в Україні відбуваються святкування з нагоди 200-річчя від дня народження письменника, засновника історичного роману в українській літературі, перекладача Святого Письма, літературного критика, етнографа, фольклориста, автора першої фонетичної абетки для української мови, політичного і громадського діяча Пантелеймона Куліша.

  

7 серпня 2019 року делегація Національного заповідника «Глухів» взяла участь в урочистому відкритті пам’ятника П. Кулішу у селищі Воронежі, Шосткинського району Сумської області (колишнього Глухівського повіту Чернігівської губернії), де рівно 200 років тому, 7 серпня 1819 року, народився великий син українського народу. Постать П. Куліша у бронзі постала завдяки творчій роботі молодого київського скульптора Володимира Лозового. Саме такого, юного, із книгою в руках, пам’ятає Куліша Воронізька земля. У вітальному слові до присутніх директорка Національного заповідника «Глухів» Ірина Мошик наголосила на винятковій ролі П. Куліша в інтелектуальному просторі України, його культурницькій місії.

  

Пам’ять видатного українця відзначили і у Глухові. Так, 8 серпня 2019 року у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся тематичний захід «Відомий і незнаний Пантелеймон Куліш (1819–1897)». Протягом науково-пізнавальної години мешканці Глухова, що завітали цього дня до Заповідника, мандрували разом із Нелею Пінчук Кулішевими стежками. Колискою вірному сину України – Пантелеймону Кулішу – стала щедра на видатних особистостей наша земля. Екскурсоводка ознайомила присутніх із основними віхами життєвого шляху П. Куліша, його внеском у розвиток української літератури та культури, аргументовано пояснила значення діяльності Пантелеймона Олександровича для відродження, культурного збагачення української нації та чому він був забороненим письменником за часів радянської влади.

  

Було також увиразнено, що відзначення 200-річчя від дня народження П. Куліша нам дано не тільки для того, щоб ушанувати пам’ять видатного письменника, поговорити про багатогранну творчість і діяльність цієї унікальної постаті, а це – добра нагода через П. Куліша краще пізнати своє минуле, нагода порушити теми і проблеми, які колись і тепер стоять викликом перед нашим українським суспільством.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>