Перепоховання останків солдат…

Perezahoronenie_2015_19 жовтня 2015 р. колектив Національного заповідника «Глухів» взяв участь у перепохованні останків солдат, знайдених у місті на території колишньої військової частини. Двадцять домовин під звуки військового оркестру опустили в ще одну братську могилу меморіального регіонального кладовища в урочищі «Борок».






Perezahoronenie_2015_2Виступаючи на мітингу-реквіємі, завідувач науково-дослідного відділу заповідника, командир пошукового загону «Обеліск» Юрій Коваленко сказав: «На поховання ми натрапили весною цього року, коли на території військової частини прокладали водогін. Пошуковці відразу зрозуміли, що то за рештки лежать на глибині до 2–3 м. Пошукова експедиція розпочалася 14 вересня. Ми виявили чотири розстрільні ями, звідки ексгумували останки 125 осіб. Серед загиблих – дві жінки. Вони були розстріляні фашистами, ймовірно, у 1941-у. Свідки розповідали, що наприкінці війни, після звільнення Глухова, ті могильні ями були ще з пагорбами, але дали наказ зрівняти їх із землею. Мене часто запитують: чи потрібно займатися тим, що ви робите? Невже раніше не знали про ті ями? Знали. Тоді про тих солдат забули спеціально. А сьогодні на Донбасі йде війна. І, на жаль, зараз ми живемо в такій же брехні. Не дай, Боже, щоб і тепер повторювалися кроки такого безпам’ятства».

Perezahoronenie_2015_3Юрій Олександрович подякував студентам історичного факультету Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка і колегам з місії «Чорний тюльпан», що проводить Всеукраїнське громадське об’єднання «Союз «Народна пам’ять», які також долучилися до пошукових робіт.

Хвилиною мовчання та військовим салютом під Гімн України учасники заходу вшанували пам’ять загиблих.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>