Подорожуємо Україною

У рамках популяризації туристичних принад колишньої гетьманської столиці – Глухова – і співробітництва між закладами культури колектив Національного заповідника «Глухів» у минулий вікенд здійснив просвітницьку подорож визначними історичними місцями та побував на Черкащині (у м. Умані) та у м. Києві.

 

Глухівські музейники, спілкуючись цими днями із колегами, з метою поглиблення професійних зв’язків, обміну досвідом щодо раціонального використання пам’яток архітектури, впровадження нових форм науково-дослідної, пам’яткоохоронної діяльності, вкотре пізнаючи Україну, знову і знову переконалися, скільки у нас є неймовірних цікавинок та місцин, які неодмінно вражають.

 

Важко описати і сфотографувати усе, що делегація Заповідника побачила, пройшовши екскурсійними маршрутами таємничого підземелля Василіанського монастиря та мальовничої Умані, де відчувається подих минулих часів і все дихає історією, сповненою як величних, так і трагічних подій.

 

Надихнувшись романтичними легендами та поетикою чудового Національного дендропарку «Софіївка» НАН України – одного з кращих серед світових зразків садово-паркової архітектури, – глухівські музейники залишили на згадку ще декілька сотень світлин із живописними пейзажами, віковими деревами, озерами, водоспадами, гротами.

  

Перебуваючи в Умані, звичайно, неможливо оминути і таку віху історії цього міста, як розвиток хасидизму. Тож, співробітники Національного заповідника «Глухів» відвідали й історико-культурний центр, створений на місці поховання духовного лідера брацлавських хасидів – цадика Нахмана, та його могилу.

Протягом другого екскурсійного дня невпинний плин часу і зв’язок минулого із сучасністю глухівчани сповна відчули ще й у м. Києві, де прогулялися Андріївським узвозом, завітали до Літературно-меморіального музею М. Булгакова та Андріївської церкви – пам’ятки історії, архітектури, живопису XVIII ст. світового значення, збудованої за проєктом видатного архітектора Ф.-Б. Растреллі.

Колектив Національного заповідника «Глухів» щиро дякує за приємні враження від гарних екскурсій Уманню директору Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» Владиславу Мироновичу Давидюку та його колегам і колежанкам. Також висловлюємо подяку екскурсоводам Літературно-меморіального музею М. Булгакова (м. Київ) та організаторці екскурсій І категорії Національного заповідника «Софія Київська» Руслані Миколаївні Івановій за незабутню екскурсію, проведену у Музеї «Андріївська церква» у м. Києві.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>