Постаті. Георгій Нарбут

Історію кожного міста створюють люди, які живуть, радіють, кохають та наповнюють його життя новим змістом. Глухівщина багата талантами та видатними персоналіями. Серед них – Георгій Нарбут, уродженець Глухівського повіту, випускник Глухівської гімназії, художник, графік, однин із засновників і ректорів Української Академії Мистецтв, автор перших паперових грошей і марок, проєктів Герба і Печатки Української держави.

11 березня 2021 року у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» для студентів першого курсу (група 11 КІ) Глухівського коледжу Сумського національного аграрного університету відбулася просвітницька бесіда «Глухів у житті Георгія Нарбута» (до 135-річчя від дня народження). Цього дня науковий співробітник Заповідника Олександр Мірошниченко підготував для студентства розповідь із невипадковими біографічними фрагментами життя та навчання Нарбута у Глухівській гімназії; історію кохання Георгія до відомої заможної глухівчанки Марії (не печива, а Біловської); оповідь про перші творчі пошуки та першу виставку художніх робіт майбутнього графіка у колишній гетьманській столиці…

  

Ставши свідками усіх цих та інших перипетій життя Нарбута у Глухові, студентська молодь, крім іншого, отримала відповіді і на такі запитання: хто такий Нарбут; з якого роду походив, якою людиною був; чому його називають творцем естетики Української державності 1917–1920-х рр.; «Українська абетка» Георгія Нарбута; що це за архітвір художника?

 

Олександр Мірошниченко наголосив, що, проживши лише 34 роки, цей знаний митець родом із Глухівщини зробив фундаментальний внесок у розвиток національного мистецтва. Графічні твори Нарбута – це українське культурне безсмертя, а його ім’я широко відоме за межами України. Геральдика і шрифти Георгія Нарбута займають поважне місце у всіх сферах життя сучасної України, а у більшості державних документів нашої держави дотепер використовується нарбутівський шрифт.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>