Презентація книги «История и генеалогия глуховских евреев в заметках Черниговских губернских ведомостей»

nazarova_19 жовтня 2014 р. у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбулася презентація книги «История и генеалогия глуховских евреев в заметках Черниговских губернских ведомостей». Це – сумісний міжнародний проект московської дослідниці і генеалога Віри Назарової і колективу Заповідника. Звернення В. Назарової до означеної теми не випадкове. Дослідниця, маючи доступ до московських архівів і співпрацюючи із Заповідником, розширила коло своїх наукових інтересів від генеалогії власної родини до історії Глухова середини ХІХ – початку ХХ ст.

nazarova_2Замітки, що друкувалися упродовж кількох десятиліть з 1847 по 1917 рр. на сторінках «Черниговских губернских ведомостей», з часом набули статусу повноцінних архівних документів. У них ми знаходимо відомості про події, що були невід’ємною складовою історії міст губернії, топоніміку, архітектурні витвори, життя та побут городян. Незважаючи на не завжди однозначне відношення до осіб іудейського віросповідання, інтеграція євреїв в культурне і суспільне життя Глухова у цей період пройшла успішно і охопила всі сфери: єврейські діти відвідували міські гімназії і училища, єврейські лікарі, закінчивши імператорські університети, мали приватні практики, шановані громадяни іудейського віросповідання обиралися на різні посади і гласними міської думи. nazarova_3У 1912 р. єврейська глухівська громада налічувала близько 6 тис. осіб, що складало майже третину населення. Тоді ж 65 % всіх торговельно-промислових підприємств, що знаходились у приватній власності (аптеки, магазини, склади, контори і ремісничі цехи, заготівельні підприємства тощо), належали євреям. Про все це можна дізнатися з книги, щойно надрукованої у видавництві «ООО «Можайский полиграфический комбинат». Вона являє собою збірник матеріалів і документів, доповнених коментарями і фамільним покажчиком.

nazarova_4nazarova_5Поздоровити укладача і колектив Заповідника з виходом у світ книги «История и генеалогия глуховских евреев в заметках Черниговских губернских ведомостей прийшли представники різних учбових, бібліотечних і музейних закладів міста, Глухівської єврейської громади «Хаверім», пересічні городяни. Отримавши видання із рук авторки, вони стануть його першими читачами і рецензентами.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>