Про нас нагадає тільки камінь

Христос народився! Славімо його! Син Божий народився мучеником і з самого дитинства знав, що його чекає страшна смерть. Ісус ніс свій хрест, даруючи людям любов, тому християнський хрест – це не просто розп’яття. Це – дороговказ у вічне небесне життя.

  

Погодні умови нинішньої примхливої зими виявилися сприятливими для проведення некрополістичних розвідок на самому початку нового 2018 року. Цього разу для своїх досліджень ми обрали південний кордон колишнього Глухівського повіту. Правий берег річки Клевень біля сіл В’язенка та Ховзівка багатий на виходи пісковика – натурального природного каменю, за яким останнім часом закріпився статус елітного будівельного матеріалу. Наближеність сіл до сировинної бази сприяла зародженню в цьому регіоні каменетесного ремесла. Кожна стара хата В’язенки та Ховзівки має кам’яний цоколь, чого не зустрінеш у сусідніх селах. Сходинки, склепіння льохів, навіть паркани зроблені тут із місцевої породи.

   

В результаті нашої розвідки було обстежено п’ять кладовищ та два кар’єри, знайдено сімнадцять зразків надмогильних пам’яток, виготовлених із тесаного каменю. На особливу увагу заслуговують три архаїчні хрести, виявлені на запустілому цвинтарі с.  Ховзівка. Написів у надземній частині хрестів немає, але, як показує практика, для їх остаточного з’ясування необхідно провести повну розчистку об’єктів до коренів. Поки що передчасно робити висновки стосовно датування хрестів, але можна припустити, що ми маємо справу з ранніми зразками хресторобного ремесла на Глухівщині.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>