Шевченко. Дотиком крила

12 березня 2021 р., з нагоди святкування шевченківських днів в Україні та світі, до 207-річчя від дня народження Великого Кобзаря співробітники Національного заповідника «Глухів» для студентів першого курсу Глухівського коледжу Сумського національного аграрного університету провели просвітницьку слайд-розповідь «Шевченко. Дотиком крила».

  

Усталений образ народного поета із гранітних п’єдесталів усе ще «переслідує» Тараса Григоровича і ховає від сучасника справжнього Шевченка, якого треба шукати серед друзів, знайомих, у його мріях і сподіваннях, у соціальній дійсності, в котрій жив і творив національний геній. Тож, екскурсоводка Неля Пінчук відмовилася від стандартної презентації біографії талановитого поета із нелегкою кріпацькою долею, і, акцентуючи увагу на людських якостях Тараса Григоровича, представила, насамперед, Шевченка-людину, а не Шевченка-ікону.

  

Не залишилися поза увагою співробітниці Заповідника і подорожі знаного поета до Глухова. Шевченко тричі бував у колишній гетьманській столиці. Тут він зустрічався із Іваном Михайловичем Скоропадським, місцевим поміщиком, який володів каоліновими розробками у с. Полошки Глухівського повіту. Дружні стосунки мав Шевченко і з Олександром Марковичем, у Сварковському маєтку якого Тарас Григорович, вивчаючи історію України, працював із архівними матеріалами, зокрема, із щоденниками українського-письменника мемуариста Якова Андрійовича Макровича.

Звичайно, не обійшлося без декламування творів Т.Г. Шевченка. Поетичну поему «Іржавець» та уривок з російськомовної повісті «Капітанша», у яких Великий Кобзар описував Глухів, читала наукова співробітниця Яна Чернякова.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>