Що може поєднати історика і митця?

  
Загальновідомо, що історія – це наука, яка вивчає минуле людства, а історик – це особа з відповідною фаховою підготовкою, що досліджує історію. Пересічна людина, зазвичай, знає про визначні історичні дати і події, імена людей державного чи світового значення. Але ж загальнодержавна історія в цілому складається з історії малих містечок і біографій їх мешканців, які власне є її носіями. Саме цю ідею поклав Національний заповідник «Глухів» в основу проведення творчої зустрічі громадськості міста з народним аматорським фольклорним колектив «Червона калина» Некрасівського сільського будинку культури Глухівського району, що відбулася 23 листопада 2017 р.

Дійсно, що може поєднати історика і митця? Відповідь на це питання на особистому прикладі змогли дати учасникам зустрічі завідувач науково-дослідного відділу Заповідника Юрій Коваленко і керівник «Червоної калини» Віктор Гаркавий. Обидва вони народилися в с. Некрасове, і кожен з них за своїм професійним спрямуванням робить одну справу – поєднує матеріальну спадщину своєї малої батьківщини шляхом виявлення і вивчення археологічних артефактів з нематеріальною, що доходить до нас через звуки автентичного фольклорного співу.

Виступ «Червоної калини» в стінах Національного заповідника «Глухів» став логічним продовженням виставки старовинного українського одягу «Некрасівські мотиви в етнографії Глухівщини», що експонує оригінальні костюми, які Віктор Гаркавий збирає у односельчан упродовж майже тридцяти років, і в яких учасники ансамблю заявили про себе як про професійний фольклорний колектив.

«Червона калина» підкорила глядачів і своїм репертуаром, записаним від односельців, народжених на початку ХХ ст., і своїм неповторним гуртовим співом, що передається з покоління в покоління некрасівців протягом кількох століть.

Відеозвіт про захід

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>