Шлях української Конституції

24 червня 2021 р., з нагоди 25-річчя ухвалення Верховною Радою України Конституції України (28.06.1996 р.), співробітники Національного заповідника «Глухів» для слухачів краєзнавчого відділу Університету третього віку «Активне довголіття» провели тематичний захід «Шлях української Конституції».

 

Конституція України 1996 року не виникла на порожньому місці. Перша відома кодифікація права на українських територіях відбулася за часів Давньої Русі і була зафіксована в «Руській Правді» (ХІ–ХІІ століття). Пошук шляхів, методів та інструментарію для оформлення і закріплення основних принципів суспільно-державної взаємодії продовжувався в наступні історичні епохи. Особливе місце в ньому займає Конституція Пилипа Орлика 1710 року.

Новітній конституційний процес в Україні нерозривно пов’язаний з відновленням української державності. Написання Конституції розпочалося з прийняттям Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року. Процеси творення національного законодавства активізувалися з розпадом СРСР та ухваленням Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

  

О 09 годині 18 хвилин 28 червня 1996-го країна отримала Конституцію – першу Конституцію незалежної України. У ній було закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість, безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

Екскурсоводка заповідника Пінчук Неля ознайомила слухачів з основними віхами прийняття нашого основного закону. В ході бесіди присутні поділилися своїми думками, почуттями, враженнями про час, коли відбувалися такі важливі історичні події 25-річної давнини. Переглянуте відео із циклу «20 кроків до мрії. Крок 19 – прийняття Конституції України» допомогло відчути атмосферу в країні і суспільстві, яка панувала перед її ухваленням.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>