Святкування Різдва по-українськи

 

Українська нація має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, котрі надбані багатьма поколіннями протягом століть. Сьогодні, у надскладні для країни часи, ці звичаї та традиції як ніколи об’єднують нас у один народ і сприяють нашій самоідентифікації.

 

Напередодні Святвечора у Національному заповіднику «Глухів» екскурсоводка Неля Пінчук та художник-реставратор Олександр Маслюк провели ряд виховних етно-заходів із майстер-класами з виготовлення автентичного символу різдвяного свята – дідуха, який щороку єднає давні покоління із сучасними, символізує урожай, добробут, а ще – дідівський дух, тобто всіх предків роду. Щирі друзі Заповідника – вихованці 1-Б класу Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2 (вчитель М. Суровицька), учні 6-В класу Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 6 (вчитель Н. Пилипенко) та ліцеїсти КЗСОР Глухівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою (вчителі О.В. Мінченко, С.В. Кравчук) – дізналися про історію, традиції та звичаї святкування Різдва по-українськи, яке, як і усі народні свята, пов’язано із календарним роком, господарським життям та побутом нашого народу. Долучитися до рідної святково-обрядової культури діти змогли не лише завдяки наочній розповіді Нелі Пінчук, але й виготовляючи головний стародавній атрибут Різдва – дідуха, смакуючи традиційні українські страви, співаючи коляки та слухаючи ці чудові пісні у виконанні Поліни Маслюк (учениці 8-А класу Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2).

 

Організувати таке цікаве та корисне дозвілля для місцевих школярів під час зимових канікул співробітникам Заповідника вдалося завдяки наявному у закладі безперебійному джерелу альтернативного живлення. Дякуємо за генератор та іншу допомогу, надану нашими небайдужими благодійниками: заступниці голови громадської організації «Андріївсько-Пейзажна Ініціатива» Ірині Нікіфоровій, Центру допомоги мистецтву України (Ukraine Art Aid Centre), Штабу допомоги музеям у Києві. Ваша підтримка та благодійні ініціативи допомагають дітям у прифронтовому Глухові у ці затьмарені війною часи повернутися до радості та магії українського Різдва.

 

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>