Треті некрополістичні читання

Протягом 24–25 жовтня 2019 року у Глухові проходили Треті наукові читання «Українська некрополістика в контексті сучасного історіографічного процесу». Організаторами цього заходу виступили Національний заповідник «Глухів» та Центр пам’яткознавства Національної академії наук і УТОПІК України.

  

Під час відкриття наукового форуму старший науковий співробітник відділу історичного пам’яткознавства, керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру Сергій Зозуля, ініціатор відродження цієї конференції в Україні, привітав присутніх і наголосив, що «реанімація» започаткованих у Києві ще у 2002 році некрополістичних читань є важливою подією для наукової спільноти та стане точкою відліку для нових напрацювань.

  

Про інтерес до конференції свідчить географія її учасників: Львів, Збараж, Бережани, Київ, Чернігів, Ніжин, Батурин, Шостка, Глухів, Суми, Харків, Полтава, Кривий Ріг, Миколаїв, Москва (РФ). Для науковців Заповідника читання стали гарною нагодою поділитися результатами своєї роботи в цьому напрямку досліджень (Ю. Коваленко «Історична топографія глухівських некрополів», О. Мірошниченко «Останній кам’яний хрест»). Надгробки єврейського некрополя у м. Глухові «заговорили» завдяки Вірі Назаровій, куди було організовано екскурсію у рамках даного заходу.

Організатори щиро дякують усім науковцям, які взяли участь у формуванні програми Третіх некрополістичних читань, та усім, хто завітав на конференцію до колишньої гетьманської столиці. За результатами роботи буде виданий збірник наукових праць «Українська некрополістика в контексті сучасного історіографічного процесу» (2019).

Маємо надію, що відроджені у Глухові після п’ятнадцятилітньої перерви некрополістичні читання з часом набудуть широкого розголосу, а результати цих досліджень стануть системними та масштабними.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>