«УКРАЇНСЬКЕ 3D» У ГЛУХОВІ

З 1 жовтня 2018 р. у Національному заповіднику «Глухів» запрацювала виставка «Дерево життя» члена Національної спілки художників України, ніжинської мисткині Юлії Петренко. Вона народилася 1982 р. в смт. Козелець Чернігівської області, з 1983 р. мешкає у м. Ніжині. Спеціаліст вищої категорії, викладач-методист дитячої школи мистецтв при Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, відмінник освіти України, автор кількох навчально-методичних книг – ось лише невеличкий перелік її здобутків та досягнень.

Учні Юлії Петренко – неодноразові переможці та лауреати різнорівневих міжнародних, всеукраїнських, регіональних та міських конкурсів дитячого малюнка. Про викладача та її учнів неодноразово розповідали різноманітні телерадіокомпанії, ЗМІ, інтернет-ресурси.

За плечима майстрині багато персональних виставок у Києві, Львові, Ніжині, Одесі, Гурзуфі, Санкт-Петербурзі, Польщі.

Мисткиня виготовляє авторські ляльки, виконує дизайн і оформлення інтер’єрів, вишивку та оздоблення одягу авторським малюнком та бісером.

У давній гетьманській столиці Юлія Петренко представила роботи власної авторської техніки «Ліплення об’ємних картин-барельєфів із біомаси», які називають «об’ємним живописом» та «українським 3D». Картини, що експонуються у Глухові, виконані із солоного тіста, – відродженої національної техніки народного мистецтва.

Вироби з солоного тіста в стародавній язичницькій Київській Русі використовувалися для різних обрядів та церемоній. Археологи, дістаючи із землі такі артефакти, спочатку не могли зрозуміти, з чого вони зроблені: чи то з кістки, чи то з каменю. Зрештою з’ясувалося, що ці фігурки зроблені з тіста, замішаного з борошна першого помелу із сіллю. Обереги зберігали на покутті цілий рік, потім закопували у землю на новий урожай. З часом солоне тісто тверднуло і ставало міцнішим за мінерал.

Із солоного тіста Юлія Петренко виготовила серії картин-барельєфів, з якими глухівчани та гості міста до кінця року зможуть ознайомитися у виставковій залі Музею археології Національного заповідника «Глухів». Тут є картини із серії «Шевченківські мотиви», створені художницею за творами Великого Кобзаря («Сліпа», «Тополя», «Наймичка», «Гайдамаки» та ін.), серія картин «Гоголівські мотиви» за творами М.В. Гоголя «Вій», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Страшна помста», «Травнева ніч». Картини української національної тематики з культури і побуту населення України перенесуть вас в стародавнє українське село з традиційними обрядами: сватанням, вінчанням, весіллям.

Маємо честь запросити всіх бажаючих збагатити свій внутрішній світ, задовольнити художній смак та отримати естетичне задоволення від картин Юлії Петренко.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>