Урочистості з нагоди 350-ї річниці обрання гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича

14 грудня 2018 р. колектив Національного заповідника «Глухів» взяв участь в урочистостях та у роботі круглого столу з нагоди 350-ї річниці обрання

гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича, які проходили у наших новгород-сіверських колег. Співробітники заповідника були присутні на відкритті пам’ятного знаку, встановленого на території Спасо-Преображенського монастиря, літії за гетьманом Д. Ігнатовичем у монастирській Петропавлівській церкві, оглянули експозицію музею Новгород-Сіверського історико-культурного заповідника «Слово о полку Ігоревім», частина експозиції якого присвячена Д. Ігнатовичу.

Кульмінацією перебування у Новгороді-Сіверському став круглий стіл, який об’єднав навколо місцевих науковців представників історичної школи Чернігова, Ніжина, Батурина, Глухова. Розпочався він зі знакової події – підписання договору про гуманітарне співробітництво і партнерство між Новгород-Сіверським історико-культурним заповідником «Слово о полку Ігоревім» і Навчально-науковим інститутом історії та соціогуманітарних дисциплін ім. Олександра Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Тараса Шевченка.

   

А далі були доповіді істориків про обрання гетьманом Дем’яна Ігнатовича на козацькій раді у Новгороді-Сіверському, його соціально-психологічний портрет, взаємовідносини між представниками козацької старшини і церковними ієрархами. Пожвавлення аудиторії викликало повідомлення завідувача науково-дослідного відділу НЗ «Глухів» Юрія Коваленка про гіпотезу місця підписання «Глухівських статей». Оскільки Глухів буде наступним за Новгородом-Сіверським містом, який підхопив естафету відзначення подій, пов’язаних з обранням гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича, то учасники заходів зможуть безпосередньо у лютому 2019 р. побувати на цьому місці і висловити свої міркування з приводу підтвердження чи спростування гіпотези, висловленої Ю. Коваленком.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>