Велична пам’ятка минулої епохи

В західній частині історичного середмістя Глухова, над заплавою р. Есмань, стоїть пам’ятка історії та архітектури «Київська брама Глухівських міських укріплень». Протягом XVII–XVIII ст. вона відігравала важливу роль у фортифікації міста.

В рамках заходів по відзначенню Дня пам’яток історії та культури і з нагоди 250-річчя від дня побудови брами у Національному заповіднику «Глухів» відбулися заходи, присвячені означеним подіям. Протягом 15–18 квітня у пам’ятці та конференц-залі Заповідника були проведені екскурсії та лекції-розповіді, присвячені історико-архітектурній спадщині міста. Студенти Глухівського коледжу Сумського національного аграрного університету і студенти професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка ознайомилися зі збереженими пам’ятками ХVІІІ ст., у тому числі із рідкісним зразком оборонного зодчества колишньої гетьманської столиці.

  

На основі історичних та археологічних досліджень, які здійснюються науковцями НЗ «Глухів», встановлено, що «Київська брама Глухівської фортеці» стояла в тілі високого земляного валу і була в епіцентрі подій січня 1664 року під час російсько-польської війни 1654–1667 рр. Наприкінці 1663 року польський король Ян II Казимир розпочав великий похід на Лівобережну Україну. Поляки захопили багато українських міст, однак кількатижнева воєнна облога Глухова у січні 1664 р. виявилася невдалою для поляків. Наступ Речі Посполитої був призупинений.

  

Натепер у бічних кордегардіях пам’ятці архітектури національного значення «Київська брама Глухівських міських укріплень» розміщено експозиції виставок «Миттєвості Великої війни» та «З історії стрілецької зброї».

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>