Від дуплянки до рамкового вулика

Від дуплянки до рамкового вулика

DSC03365Прогулюючись містом зі своїми друзями або гостями, обов’язково відвідайте пам’ятку архітектури і містобудування «Башта водогону». Тут ви, окрім захоплюючої панорами Глухова, познайомитеся з експозицією виставки «Традиції бджільництва на Глухівщині». Цей промисел, що набув активного розвитку на території Русі у Х ст. н. е., без перебільшення можна назвати одним з найдавніших і найулюбленіших занять українського народу.
На розвиток традицій бджільництва у нашому регіоні впливали сприятливі природно-кліматичні умови, достаток медоносів у лісових масивах, на луках і полях. Протягом століть техніка догляду за бджолами та їх розведенням змінювалася і удосконалювалася. Від повного відбирання меду у диких бджіл, цілком знищуючи їх сім’ї, пасічники навчилися їх розводити і одомашнювати. На зміну першим вуликам-дуплянкам (колодам) прийшов рамковий вулик, розроблений у 1814 р. видатним ученим-практиком, педагогом, уродженцем Конотопського повіту Чернігівської губернії Петром Івановичем Прокоповичем. Його винахід став революційним для ведення раціонального бджільництва у всьому світі. Рамкова система вулика дозволила оглядати бджолину сім’ю, слідкувати за її розвитком і головне – забирати мед, не знищуючи бджіл.
DSCN9451Експонати виставки «Традиції бджільництва на Глухівщині» демонструють відвідувачам еволюцію промислу упродовж XIX – ХХІ ст., який за цей час перетворився на окрему галузь сільського господарства. Тут можна побачити архаїчні вулики-дуплянки та дерев’яні роївні, що потрапили до фондів Національного заповідника «Глухів» в ході проведення етнографічної експедиції по селам району. Пасічників зацікавлять зразки рамкових вуликів різних систем та приладдя, що застосовують у бджільництві: вулик-лежак, корпусні вулики альпійської системи, різні види стільникових рамок, медогонка, димар звичайний (використовують для окурювання бджіл та їх заспокоєння) та димар лікувальний (лікують бджіл шляхом їх окурювання через льоток спеціальним димом) тощо. У експозиції є річ, яку рідко зустрінеш у господарстві пересічного бджоляра, – електричний прилад для збору бджолиної отрути, що використовується в медицині і має цілющі властивості.
Крім позитивних емоцій, отриманих від перегляду виставки, ви зможете на місці спробувати головний продукт пасіки – смачний та корисний мед.

Надія Мірошниченко

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>