Видатні уродженці столиці Гетьманщини. Антін Лосенко (до 245-ї річниці з дня смерті)

Українське мистецтво, що так буйно і всебічно розвилось у XVIII ст., мало великий влив на Московщину. Українські митці, яким довелося жити в Петербурзі чи Москві, не тільки складали достойну конкуренцією місцевим майстрам, а й нерідко ставали їхніми вчителями. Таким українцем по крові й культурі був глухівчанин Антін Лосенко (1737–1773).

3 грудня 2018 року у Національному заповіднику «Глухів» пройшов тематичний захід, присвячений життю і творчості цього видатного художника. На студентів двох груп професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка чекала розповідь про видатного земляка. Антін Лосенко народився у Глухові у сім’ї українського козака, навчався у Глухівській співацькій школі.

Учасники заходу дізналися, що Лосенко став творцем «історичної школи» в російському академічному малярстві. З його ім’ям пов’язані кращі досягнення в портретному жанрі XVIII ст.

Екскурсовод Неля Пінчук, з метою формування інформаційної культури майбутніх учителів, підготувала мультимедійну презентацію й за допомогою аудіовізуальних засобів познайомила присутніх з картинами Антіна Лосенка, якими захоплюється увесь світ.

   

Визнаний світом, але маловідомий на Батьківщині, Антін Лосенко заслуговує на те, щоб його ім’я знав не тільки кожен глухівчанин, а й кожен українець.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>