Відданість і служіння: вшанування пам’яті Юрія Коваленка

 

У тисячолітньому Глухові є Музей археології, у якому живе палке серце та незламний дух його засновника – Юрія Коваленка – воїна, патріота, кандидата історичних наук, дослідника, викладача, митця, волонтера місії «Чорний тюльпан». Саме тут, у Національному заповіднику «Глухів», 14 березня 2024 зібралася наукова спільнота, історики, музейники, культурні діячі, громадськість Глухівщини, Шосткинщини, Чернігівщини, щоб вшанувати пам’ять загиблого у російсько-українській війні Юрія Олександровича Коваленка. Значний внесок Юрія Коваленка у розвиток археологічної науки Чернігово-Сіверщини загалом та давнього Глухова зокрема було відзначено відкриттям на його честь меморіальної пам’ятної дошки.

 

Своє життя Юрій Олександрович – невтомний пошукач ключів минулого, забутих святинь і пам’яток – присвятив дослідженню регіональної історії і саможертовно віддав у боротьбі за свободу та незалежність рідної землі, яку він так любив.

 

Цього дня у Заповіднику також представили монографію Юрія Коваленка «Історична топографія Глухова доби середньовіччя та ранньомодерного часу» – праця, яка стала не лише підсумком його академічної діяльності, але й духовною спадщиною, що сприяє збереженню нашої ідентичності та національної самобутності.

Спадок Юрія Коваленка житиме вічно у артефактах, якими він наповнив Музей археології, та теплих споминах і серцях тих, хто його пам’ятатиме.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>