Відзначаємо потрійне свято

14 жовтня для всіх українців є потрійним святом. Цього дня християни всього світу щороку відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Воно посідає почесне місце серед пошанованих свят на Україні і нагадує кожному про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід. Покрова Пресвятої Богородиці є храмовим святом багатьох міст і сіл. У нашій державі в цей день святкують ще й День українського козацтва та День захисника України (з 2014 р.). 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала його на «День захисників і захисниць».

 

З нагоди потрійного свята у Національному заповіднику «Глухів» науковий співробітник Олександр Мірошниченко та екскурсоводка Неля Пінчук провели цікаві та пізнавальні заходи для учнів глухівських загальноосвітніх шкіл № 2 та № 6. Спочатку до конференц-зали музею археології на патріотичний урок завітали учні 9-го класу загальноосвітньої школи № 2. Олександр Миколайович ознайомив учнів з історією українського козацтва і місця в ньому «Глухівського періоду» (1708–1782 рр.). Для унаочнення розповіді були застосовані експонати музейного фонду, у тому числі відреставрований оклад богородичної ікони, уламки якого були випадково знайдені на околиці Глухова. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. На Січі запорозькі козаки збудували Покровську церкву і саме на Покрову вони збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

 

На завершення уроку Неля Пінчук розповіла про глухівських захисників і захисниць, які зараз на Сході України боронять її суверенітет і територіальну цілісність, як і їх славні предки – українськи козаки.

 

Про військову звитягу захисників Глухова під час Другої світової війни дізнались учні 8-го класу загальноосвітньої школи № 6, відвідавши виставку «Миттєвості Великої війни».

 

Школярі сприймають історичні епохи як легендарні часи. Постаті козацьких лідерів оживають в дитячій уяві у вигляді міфічних героїв, відірваних від реалій. Науковці НЗ «Глухів», користуючись результатами своїх наукових досліджень, роблять історію минулих часів частиною сучасного життя. Це змогли відчути на собі учні 4-го класу загальноосвітньої школи № 2 (класовод Маргарита Суровицька), потрапивши у світ козацьких звитяг і відчувши міць справжньої зброї тієї епохи. Вони дізналися про духовне значення військових прапорів, а також поринули у час розквіту великої держави – Війська Запорізького. Історичні факти, подані в ігровій формі, – це найкращий рецепт засвоєння дітьми потрібної інформації.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>