Вікентій Хвойка. Українське Трипілля

14 листопада 2019 року у Національному заповіднику «Глухів» для вихованців Глухівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулася слайд-розповідь «Відкривач трипільської культури». Цими днями ми згадуємо відомого археолога Вікентія Хвойка (1850–1914), який у 1893 році поблизу села Трипілля, що на Київщині, відкрив трипільську цивілізацію – особливу землеробську культуру періоду неоліту.

  

Наріжним каменем слайд-розповіді стало акцентування уваги юних ліцеїсток на значимості відкриття Вікентієм Хвойкою цієї унікальної стародавньої культури, яка датується IV–III тис. до н. е. Екскурсоводка Неля Пінчук наголосила, що наші пращури – трипільці – були першими землеробами на теренах Середнього Придніпров’я і мешкали на цій території упродовж трьох тисячоліть. Трипільці сіяли та вирощували пшеницю, ячмінь, просо, горох тощо. Багато у чому вони стали винахідниками: першими навчилися випарювати сіль, застосовувати колесо, яке дійшло до нас у вигляді маленьких трипільських іграшок.

Співробітники Заповідника ознайомили учнівську молодь зі специфікою побудови житла трипільців, мальованими гончарними виробами, які вони ліпили вручну і виготовляли у промислових масштабах на експорт, та іншими особливостями трипільської культури, що їх виявив археолог. Також було наголошено, що розвідки Вікентія Хвойка фінансово підтримував глухівський меценат та благодійник Нікола Терещенко.

  

Після закінчення заходу вихованці Глухівського ліцею-інтернату оглянули персональну фотовиставку Олександра Сагалаева «40», на якій дізналися про історію виникнення фотографії та фотокамери, а також практикувалися «читати» фотокартини.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>