Виставка «30 храмів Глухова»

DSCN5707Пам’ятки церковної архітектури є невід’ємною і найціннішою складовою нашої національної культурної спадщини. Як і люди, храми мають свою долю. Дуже часто вона драматична. Об’єкти нашої культової архітектури гинули внаслідок різних причин. Чимало дерев’яних православних храмів розбирали самі громади віруючих після будівництва поряд нової мурованої церкви. При цьому не було ані найменшого усвідомлення того, що стара дерев’яна церква чи дзвіниця може мати якусь історико-архітектурну, мистецьку чи наукову цінність. Це був, так би мовити, наївний і неусвідомлений процес втрат окремих об’єктів архітектурної спадщини. Та найбільше пам’ятки церковної архітектури потерпіли від войовничого безбожництва, яке тривало з 1920-х до 1980-х років. DSC_0500Глухівські храми не були виключенням. Заповнити прогалину, яка утворилася упродовж кількох століть між всією кількістю православних культових споруд Глухова і тих, у яких на початку 1990-х років знову під склепіннями залунала Божа пісня, власне і покликана виставка «30 храмів Глухова», відкриття якої відбулось у Національному заповіднику «Глухів» 25 лютого 2013 р.

До цієї події колектив заповідника йшов кілька років, акумулюючи у науково-дослідному відділі документи, креслення, фотографії, пов’язані з будівництвом глухівських церков, їх фундаторами, архітекторами, священнослужителями.

 DSC_0492На виставці представлені унікальні експонати, пов’язані з історією храмів Глухова: нещодавно відреставрований оклад Казанської ікони Божої матері, який був сплюндрований безбожниками-атеїстами в радянський час; оригінал проекту консервації Троїцького собору, що так і не був втілений у життя; ікони, креслення храмів, речі церковного вжитку із зруйнованих і нині діючих храмів, що отримали своє друге життя в руках реставратора заповідника Василя Пилипенка.

На відкритті виставки виступила начальник управління культури і туризму Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник, яка зазначила, що пам’ятки церковної архітектури є невід’ємною і найціннішою складовою нашої національної культурної спадщини, DSC_0481і підтвердженням тому є глухівські храми, які включені до обласних туристичних маршрутів як найцікавіші об’єкти екскурсійного показу.

 У своєму виступі генеральний директор Національного заповідника «Глухів» Сергій Слєсарєв наголосив, що для будівництва глухівських церков залучалися видатні архітектори свого часу: Матвій Єфимов, Андрій Квасов, Іван Мергасов, Федір Савич, Андрій Гун. Витвори їх рук, що є архітектурними домінантами міста, мають бути збережені для наступних поколінь.

З експозицією виставки відвідувачів ознайомив завідувач науково-дослідного відділу заповідника Юрій Коваленко, який акцентував увагу на експонатах, пов’язаних з втраченими культовими спорудами Глухова.

 DSC_0427Відчуття атмосфери, наближеної до церковної, надає поєднання старовинних експонатів із сучасними дизайнерськими рішеннями: скульптурною реконструкцією, живописом, поліграфією.
 Відкриття виставки «30 храмів Глухова» підтвердило, що проблеми загострення стосунків релігійних і музейних закладів, у фондах яких зберігаються церковні цінності, у заповідника не існує. Більше того, при створенні експозиції настоятелі Спасо-Преображенської і Трьох-Анастасіївської церков о. Олексій і о. Георгій спочатку надали, а потім передали окремі культові речі, які врешті-решт поповнили державну частину музейного фонду України.
 Запрошуємо глухівчан, гостей міста, всіх, кому цікава історія, відвідати виставку «30 храмів Глухова», яка працює щоденно, крім вихідних, з 8-00 до 17-00 за адресою м. Глухів, вул. Шевченка 30, Національний заповідник «Глухів». Довідки за тел. 2-35-57.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>