Виставка «Глухів 1941-1943»

DSCN4321  Є події, які не підвладні плину часу, і чим далі вони відходять в історію, тим більше стає зрозумілим їх значення для подальшої долі всього світу. Пам’ять про Велику Вітчизняну війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності і патріотизму тих, хто поклав на вівтар нашої свободи найдорожче — власне життя.

Історія Великої Вітчизняної війни, незважаючи на величезну кількість публікацій, кінофотодокументів, різного роду мемуарної літератури, залишається однією з найменш досліджених її періодів. Білою плямою на тлі цієї великої війни є її початок, а саме 1941 рік. Епізодичні публікації тільки частково або уривками відображають справжню картину трагедії перших днів. Заповнити ці прогалини покликана військова археологія.

DSCN4333Виставка «Глухів 1941-1943», відкрита у виставковій залі Національного заповідника «Глухів» у день 69-ї річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників, представляє речові докази тяжкого періоду окупації, який став випробуванням на міцність духу глухівчан. Головні акценти виставки зроблені на початок окупації міста 7 вересня 1941 р. і на її закінчення 29-31 серпня 1943 р.

Готуючи виставку, наукові співробітники заповідника ставили за мету показати війну як велику трагедію всього людства, де навіть перемогу над фашизмом зустрічали зі сльозами на очах. Переважна частина експонатів надана пошуковим загоном «Обеліск». DSCN4345Працюючи 20 років на місцях колишніх бойових позицій, пошуковці ексгумували тисячі останків радянських воїнів, встановили десятки імен невідомих солдат і офіцерів, знайшли безліч артефактів, які німими свідками знову повертають нас у ті страшні часи, нагадуючи, якою важкою ціною було заплачено за мир і спокій у наших оселях.

На виставці є речі, що від тих часів зберігалися у глухівських родинах як символи нескореності їх духу. Велику зацікавленість викликають фоторепродукції часів окупації Глухова, які зроблені з оригіналів, що нещодавно були знайдені науковими співробітниками заповідника у німецьких архівах.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку «Глухів 1941-1943», яка працюватиме щоденно з 9-00 до 16-00 (крім вихідних) упродовж вересня-жовтня.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>