Виставка «Історія та культура України на поштових конвертах»

vistavka_zbitnuy_1 18 квітня до Дня пам’яток історії та культури у виставковій залі Національного заповідника «Глухів» відбулося відкриття виставки «Історія та культура України на поштових конвертах». Зібрав цю колекцію Ігор Іванович Сбитний – відомий глухівський краєзнавець, дослідник, колекціонер-філателіст. Він займається колекціонуванням кілька десятків років. Його статті з історії нашого краю (особливо цікавий останній цикл «Вулиці нашого міста») можна прочитати в газеті заповідника «Соборний майдан».

Філателія – це колекціонування і вивчення знаків поштової оплати, до яких належать марки, поштові штемпелі (календарні й спеціальні погашення), штампи, а також конверти, листівки з цими знаками, надрукованими або наклеєними.

В давні часи, до створення писемності, повідомлення передавались на словах, що не гарантувало надійності. З появою писемності новини стали передавати за допомогою «грамот» – так званих «свитков», скріплених печаткою.

vistavka_zbitnuy_2Гарно налагоджений зв’язок мали найбільші держави Персія та Рим. В Європі пошта почала з’являтися близько 1500 року. Про те, що наближається поштова карета, було чути здалеку. Поштар гучно подавав сигнал у свій ріжок, і по його звуку всі повинні були уступити дорогу. З тієї пори емблемою пошти є поштовий ріжок.

Відомо, що марки вперше з’явились у 1840 р., а конверти – набагато раніше. Художні конверти, що представлені на виставці, як і інші матеріали з філателії, є своєрідним художнім документом епохи.

Тематичний річний план випуску марок і художніх конвертів починається складатися за рік-два до випуску. У формуванні плану беруть участь наукові заклади, музеї, громадські організації. Наш заповідник також щороку надає свої пропозиції до цього плану. В них відображаються знаменні події, ювілейні дати щодо персоналій, будівництва архітектурних пам’яток тощо.

Виставка «Історія та культура України на поштових конвертах» складається з 9 розділів, присвячених відомим діячам, подіям, пам’яткам, історичним містам. Для нас особливо приємним є те, що частина експозиції відображає пам’ятки архітектури, історичні події і персоналії, пов’язані з Глуховом. На деяких конвертах можна побачити оригінальні марки. На окремих конвертах є поштові штемпелі. Вони бувають календарними, першого дня, спеціального погашення. Останні найбільше цінуються у філателії, адже виготовляються за спеціальним ескізом і дійсні упродовж одного дня.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>