Виставка «Миттєвості Великої війни»

brama_2013_230 серпня 2013 р. у день семидесятиріччя визволення Глухова від німецько-фашистських загарбників відкрилася виставка «Миттєвості Великої війни», підготовлена Національним заповідником «Глухів». Вона є логічним продовженням минулорічної виставки «Глухів: 1941-1945 рр.».

Кілька років поспіль у науково-дослідному відділі заповідника виношувалась ідея створення повноцінної експозиції на військову тематику у пам’ятці історії, архітектури і містобудування brama_2013_3«Київська брама Глухівських міських укріплень», збудованої у 1766-1769 рр. за проектом архітектора Андрія Квасова. У січні 2014 р. ми відзначатимемо 350-річчя героїчної облоги Глухівської фортеці, коли 90-тисячна армія поляків на чолі з королем Яном Казимиром, пройшовши переможною ходою по Лівобережжю, була зупинена під Глуховом. Відтоді міські укріплення зазнали кількох реконструкцій, у тому числі і фортечні брами. brama_2013_4Київська мурована брама – єдина, що збереглася донині.

Концепцію експозиції і її художнє оформлення зробив реставратор заповідника Василь Пилипенко. Свою роботу він прокоментував так: «Ця виставка перенесе тебе до тих подій, які забути неможливо».
brama_2013_5За словами відвідувачів, ти не просто приходиш на виставку, а потрапляєш в неї. Увесь простір зали являє собою цілісну композицію, яка підкреслює жахіття війни. Кожен предмет – це не якась абстрактна ілюстрація теми, а конкретні (якщо не унікальні) фотографії, речі, зброя, знайдені на колишніх бойових позиціях. vistavka_brama_afishaПереважна частина експонатів надана пошуковим загоном «Обеліск» (Юрій Коваленко, Анатолій і Максим Забари, Сергій Мороз, Віктор і Олексій Іщенки ). brama_2013_1Крім того, цього року учасниками виставки стали Олег Слідюк, Ігор Сбитний, Дмитро Кмець, Дмитро Козлов, Сергій Каравайко, Олександр мірошниченко, Михайло Рогожа.
Експонати подані на фоні чорних стін і стелі, на якій, як примари, видніються силуети воїнів, готових кинутися в свій останній бій. Центральна композиція, що символізує велику трагедію обох протиборчих сторін, носить назву «Пантеон смерті». Єдиною світлою плямою виставки є скульптура (також зроблена В. Пилипенком), яка символізує душі, що підносяться до небес.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>