Вшановуємо пам’ять жертв Голодомору

zahid_golodomor_1Кожної четвертої суботи листопада ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору. Цієї поминальної суботи лунають поминальні дзвони, в усіх храмах підноситься молитва за тих, хто відійшов до Вічних Осель через страшні муки. І за тих, хто вижив і нині цінує кожну крихту хліба.

В рамках заходів з вшанування Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні та політичних репресій та у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 рр. у zahid_golodomor_2Національному заповіднику «Глухів» 22 листопада 2013 р. для студентів Глухівського агротехнічного інституту ім. С.А. Ковпака Сумського НАУ був проведений урок історичної пам’яті «Голгофа народних страждань». Як зазначила у своїй промові науковий співробітник заповідника Маргарита Мельник, Голодомор в Україні – це безпрецедентний злочин у світовій історії: мільйони загиблих, десятки мільйонів ненароджених, понівечені людські долі, виснажена душа українського народу. Він назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого, яка сприймається суспільством, насамперед, на емоційному рівні як загальнонаціональна трагедія. zahid_golodomor_3Водночас – це історичне явище, яке відбулося у конкретний час, у конкретному місці  і є наслідком дій конкретних осіб.

23 листопада колектив заповідника взяв участь у загальноміському мітингу-реквіємі, покладанні траурних вінків і композицій з житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору», а у 16-00 долучився до загальнодержавної акції «Запали свічку пам’яті».

Українці мусять знайти у собі мужність визнати й переконати інших, що нація стала жертвою страшного злочину, який більше ніколи не повинен повторитися. Нам слід усвідомити, що сучасне покоління України є нащадками тих, хто вижив у ті страшні часи. Але нас могло бути й більше…

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>