Ювілей ученого

Кожна мова має право на існування. Кожній мові дана територія її поширення. На сучасному етапі розвитку людство вперше отримало можливість вирішувати мовні суперечки не з позиції сили, а з позицій науки. Цьому сприяє наукова, педагогічна та просвітницька діяльність засновника унікального Лінгвістичного навчального музею Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктора філологічних наук, професора Костянтина Миколайовича Тищенка. Мова завжди служить потребі спілкування, але як часто люди не чують один одного! Професор К.М. Тищенко запропонував спеціальну метатеорію мовознавства – єдину операційну систему знань про мову і всю лінгвістику. На сьогодні втілена в музеї система – єдина в світі, принаймні для мовознавства. Цю систему можна порівняти з системою хімічних елементів Д.І. Менделєєва.

30 липня 2021 р. Костянтину Миколайовичу виповнилося 80 років. Народився він 1941 р. у Глухові в родині архітектора Миколи Павловича та шкільної вчительки Анни Степанівни. Згодом сім’я переїхала до Києва. Микола Павлович брав участь у відбудові повоєнного міста, готував національних фахівців з архітектури .

   

Після закінчення з відзнакою романо-германського відділення Київського державного університету, Костянтин Миколайович захистив кандидатську та докторську дисертації, став провідним фахівцем загального, романського і східного мовознавства. Він навчає студентів французької, італійської, перської, фінської, баскійської, валлійської та багатьом іншим мовам.

Світове лідерство професора К.М. Тищенка було відзначено радою вчених товариств Америки у 1999 р. Голова ради Джон Х.Д.’Армз писав: На підставі рекомендації комітету я з великим вдоволенням засвідчую, що Лінгвістичний музей являє собою найблискучіше досягнення в галузі інтелектуального людства».

Здобутки благородної праці нашого земляка дозволяють українській мові відчути свою значущість, знайти власне місце у мовотворчому процесі людства. Зичимо Вам, високоповажний Костянтине Миколайовичу, міцного здоров’я , світлого натхнення, нових відкриттів!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>