Захід присвячений 100 річчю проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

16 січня в конференц-залі Національного заповідника відбувся захід присвячений 100 річчю проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

Екскурсовод Неля Пінчук ознайомила студентів третього курсу Глухівського медичного училища з причинами, які передували  підписанню Універсалу та його наслідками.

  

IV Універсалом  проголошувалися незалежність та суверенність УНР,  наміри України жити в мирі з усіма сусідами, однак із застереженням щодо втручання у її внутрішні справи. Урядові доручалося довести до кінця переговори з Центральними державами (Троїстий союз) та укласти з ними мир, демобілізувати армію, яка по укладенню миру замінювалась міліцією. Декларувалася передача землі селянам без викупу, націоналізація природних ресурсів. Проголошувався контроль державою банківської системи, ставилося завдання скликання Українських Установчих Зборів, що схвалять Конституцію УНР.

Це було історичне рішення Центральної Ради, яке свідчило про остаточний розрив з імперським центром. Керівництво і більшість членів Української Центральної Ради нарешті перейшли на позиції самостійників. Народ закликали до захисту своєї держави. Та цей важливий юридичний акт було проголошено надто пізно, коли кульмінаційний момент українського національного руху вже був пройдений.

Розповідь екскурсовода була доповнена відео із циклу «Історія без купюр. Українські Універсали».

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>