Будинку повітового земства – 105 років

Національний заповідник «Глухів» здійснює активну наукову-дослідну роботу в галузі архітектури та займається вивченням історії містобудування Глухова, працюючи з першоджерелами в архівах Сум, Чернігова, Києва. Висновками та результатами своїх досліджень Заповідник ділиться не лише з науковцями, публікуючи результати своїх досліджень у фахових виданнях з історичних наук, а й з учнівською та студентською молоддю, проводячи для неї різноманітні культурно-просвітницькі заходи.

22 листопада у конференц-залі НЗ «Глухів» відбувся тематичний захід «Архітектура Глухова. Будинок повітового земства» (до 105-ї річниці побудови). Будинок повітового земства – пам’ятка архітектури місцевого значення. Зараз у його стінах розташовується професійно-педагогічний коледж Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка. Логічно, що саме студентів цього начального закладу було запрошено на захід.

   

Науковий співробітник Заповідника Олександр Мірошниченко ознайомив присутніх з історією Глухова XVIII ст., коли місто було гетьманською столицею. Крім того, мова йшла про головні урядові установи Гетьманщини. Акцент був зроблений на будинок Другої Малоросійської колегії, збудований протягом 1768–1774 рр. за проектом та під керівництвом архітектора Андрія Квасова. Це була найвища споруда в тогочасній Лівобережній Україні. Зараз на її місці велично презентує стилістику своїх фасадів рідкісна пам’ятка цивільної архітектури початку XX ст. – «Будинок повітового земства та міської думи». Студенти І курсу професійно-педагогічного коледжу дізналися, що у будівлі, де вони зараз навчаються, 105 років тому засідало повітове земство і міська дума та були зосереджені всі важелі місцевого самоврядування.

Доповідь ілюструвалася планами-креслениками центрального кварталу тогочасної гетьманської столиці, рідкісними фотографіями Глухова кінця XIX – початку XX ст. з фондів Заповідника.

Зустріч з майбутніми педагогами завершилася оглядом авторської виставки Юлії Петренко «Дерево життя», яка зараз експонується у стінах музею археології.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>