Данило Апостол – військовий і державний діяч, гетьман Лівобережної України

Українська гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї державної незалежності і самостійності. Її втіленню вони присвятили усе своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося у найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах. Одним серед них був і гетьман Війська Запорозького, очільник Гетьманщини – Данило Павлович Апостол (1654– 1734).

  

7 та 8 лютого 2019 р. у конференц-залі НЗ «Глухів» для учнів 8-х та 10-х класів Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2 були проведені уроки історичної пам’яті «Гетьманування Данила Апостола у Глухові (1727–1734)». Метою даного уроку було утвердження у свідомості учнівської молоді патріотичних цінностей, переконань і поваги до історичного минулого України.

  

Співробітник Заповідника Неля Пінчук, долаючи комунікативні бар’єри, за допомогою логічного та історичного методу викладу ознайомила школярів із особистістю гетьмана Д. Апостола, який за часи правління у Глухові виявив себе вмілим воєначальником і талановитим адміністратором. Вона наголосила, що Данило Апостол у складних умовах кінця 20-х років XVIII століття зумів відновити діяльність інституцій Гетьманщини, здійснити чимало правничих і господарських реформ, що на той момент мали велике значення, оскільки стримували наступ російського централізму і поглинання України імперією.

Для додаткового наочного пояснення понять, явищ та історичних процесів часів гетьманування Данила Апостола у Глухові учасникам уроку історичної пам’яті було продемонстровано документальний фільм «Глухів – столиця Гетьманщини».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>