Декомунізація

dekomynizaciya_01У травні 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Коротко його називають законом про декомунізацію.

На виконання цього нормативно-правового акту на території міста були демонтовані три пам’ятника та кілька меморіальних дошок. Якщо ж пам’ятник Карлу Марксу, що знаходився на території Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, за домовленістю з попередньою міською владою і керівництвом закладу був переданий до фондів Національного заповідника «Глухів», то демонтованих з центральної площі і парку монумент В.І. Леніна та погруддя матроса-анархіста В.О. Циганка нова влада розпорядилася відвезти на господарський двір ЖЕКу. Наразі їх остаточна доля не визначена, хоча у всьому цивілізованому світі «неактуальні» об’єкти історико-культурної спадщини логічно стають музейними експонатами.

dekomynizaciya_0225 квітня 2016 року майбутній парк радянської доби, над створенням якого працює заповідник, поповнилася бюстом В.І. Леніна, що стояв на території Заруцького вапняного заводу.

Звертаємося до організацій та установ міста і району, на території яких перебувають відповідні об’єкти, передати їх до фондів НЗ «Глухів» з метою подальшого використання у експозиційній і екскурсійній роботі.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>