Дивна знахідка

Національний заповідник «Глухів» вже котрий рік поспіль вивчає некрополістичні пам’ятки нашого регіону. Окрім пошуку їх на давніх кладовищах, наукові співробітники збирають інформацію про долю знятих зі своїх історичних місць і зниклих старовинних надгробків.

Атеїстична політика радянської держави в минулому столітті змінила релігійний світогляд мільйонів людей. Зникали культові спорудження, а з ними нівелювалися і кладовища. Надгробки вже не несли історичної та культурної цінності, тому все частіше ставали жертвами вандалізму і просто байдужого ставлення. Зберігати пам’ять про покійних було вкрай небезпечним заняттям, якщо твої предки підпадали під класові або національні чистки.

Проте цей період давно канув у літа. Сучасному досліднику відкриті не тільки архіви, а й можливість популяризувати і зберігати пам’яки старовини. Завдяки плідній співпраці науково-дослідного відділу Заповідника з генеологом Вірою Назаровою були виявлені сотні надгробків та встановлені особи похоронених У цьому науковому напрямку здійснюється активна публіцистична діяльність. Іноді здається, що обійшов все місто в пошуках нових відкриттів, однак виявляється, навколо нас ще стільки невідомого. Останні знахідки тому приклад.

                   

Під час благоустрою території Глухівської військової частини був виявлений єврейський надгробок. Працівники частини інформували співробітників Заповідника про свою знахідку. На даний момент надгробок перевезений на територію музею археології НЗ «Глухів». У 2017 році це вже третя знахідка єврейських надгробків. Два попередні були виявлені жителями міста під час реконструкції своїх будинків. Плити використовувалися в замощенні дворів.

Колектив Заповідника висловлює подяку глухівчанам, які з повагою ставляться до некрополістичних пам’яток. Ми закликаємо всіх, хто володіє інформацією про «безгоспні» надгробки, повідомляти про це співробітникам музейних установ міста.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>