Друга «Ніч історії Глухова»

   
В ніч з 8 на 9 грудня 2018 р. відбулася друга «Ніч історії Глухова». Остання гетьманська столиця стала другим після Харкова містом в Україні, де цей культурно-просвітницький проект набирає обертів. Ініціатором і головним організатором його проведення у Глухові є Віра Назарова – генеалог, засновниця сайту «Вихованцям глухівських гімназій присвячується», співорганізатором – Національний заповідник «Глухів».

Якщо у вересні, під час першої «Ночі історії Глухова», поціновувачі минувшини «ночували» у підземеллі пам’ятки архітектури «Банк Н. Терещенка» (кінець ХVІІІ – кінець ХІХ ст.), то цього разу на них чекав не менш епатажний інтер’єр бару «Гараж» по вулиці Спаській, 1. У «Гаражі» було тепло, затишно і смачно не лише гастрономічно, а й інтелектуально.

Програма «Ночі історії Глухова», як і раніше, складалася з чотирьох лекцій, які були більше схожі на душевні нічні розмови на кухні близьких та знайомих людей. Відкривала її директор Ямпільського краєзнавчого музею Олена Тахтай з лекцією «Народний одяг як складова культура Сіверщини». Вона демонструвала старовинне народне вбрання Полісся, розповідала про його практичне і функціональне призначення. Дмитро Мареєв, кандидат філологічних наук, викладач кафедри української мови, літератури та методики навчання Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, представив назагал результати досліджень говірок та діалектів Сіверщини у доповіді «Зміна лексики Східного Полісся у середині XX – на початку XXI ст.». Виступ кандидата історичних наук, наукового співробітника Музею книги і друкарства України у м. Києві Лесі Іванченко поєднав у собі дослідження з історії Пречистинської паперової фабрики і майстер-клас по виготовленню паперу з макулатури за старовинною технологією (кінець XVIII – до середини XIX ст.). Завершив другу «Ніч історії Глухова» Юрій Коваленко – історик, археолог, завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів». Починаючи з 04.30 ранку, всі бажаючі змогли почути його розповідь про дослідження усипальниці родини Терещенків у Трьох-Анастасіївській церкві м. Глухова та сенсаційні відкриття, які були там зроблені. В перервах між лекціями паузи на каву супроводжувалися музичними творами всесвітньо відомого земляка, випускника Глухівської співацької школи, Максима Березовського (1745–1777).

     

На думку гостей та організаторів, друга «Ніч історії Глухова» мала успіх завдяки цікавому підбору її лекційної і музичної програми, в ході якої була досягнута основна мета проекту – популяризація реальної місцевої історії.

Запрошуємо всіх бажаючих на третю «Ніч історії Глухова», проведення якої анонсовано на березень. Вам сподобається бути з нами!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>