Дубовичі некрополістичні

Нарешті весна! Зима відходить, даючи нове життя природі. Це накращий час для вивчення старовинних цвинтарів.

Працюючи над темою наукового дослідження «Некрополі Глухівського повіту кінця ХІХ – початку ХХ ст.», науковим співробітником Національного заповідника «Глухів» Олександром Мірошниченком була здійснена планова поїздка до с. Дубовичі колишнього Глухівського повіту. Розлоге, красиве, україномовне село з часу свого заснування було адміністративно, економічно та культурно пов’язане з Глуховом, що залишило слід в будівництві, етнічній приналежності населення і, звичайно, в обрядовості. Тому логічно, що на цвинтарях с. Дубовичі можна зустріти роботи глухівських хресторобів. Їх лапчаті хрести легко впізнавані. Рівносторонні, з видовженим нижнім променем, виготовлені із місцевого пісковика, оздоблені зірками, птахами та чашами, вони зустрічаються на кладовищах в Кочергах, Мацковому, Баничах, Заруцькому, Глухові. Такий вид надмогильних пам’яток був найбільш вживаний на початку ХХ ст. на території Глухівського повіту.

 

В селі Дубовичі було оглянуто два із шести цвинтарів. В ході подальших досліджень хрести, зафіксовані на цих кладовищах, будуть описані та введені до наукового обігу.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>