Дванадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України»

konf2013_2Науково-практичні конференції, започатковані Національним заповідником «Глухів» у 2002 р., шукають нові підходи і напрямки у дослідженні вітчизняної історії. Вивчення Сіверщини дає можливість відновити справжню історію України, заповнити багато невідомих її сторінок.

 29-31 травня 2013 р. на базі Національного заповідника «Глухів» проходила чергова дванадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України». Співорганізатором конференції вже кілька років поспіль виступив Центр пам’яткознавства Національної академії наук і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Така співпраця дає можливість долучитись широкому колу науковців, музейних працівників, краєзнавців до обговорення результатів сучасних досліджень регіональної історії.
konf2013_1Конференція значно розширила минулорічну географію наукового представництва – Тернопільщина, Волинь, Черкащина, Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Донеччина, Автономна Республіка Крим, Санкт-Петербург (Росія), Торонто (Канада).
 Своєю присутністю вшанував наукове зібрання кандидат архітектури, заступник директора Департаменту культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури України Віктор Васильович Вечерський, який почав ґрунтовно вивчати пам’ятки Глухова ще задовго до оголошення їх історико-культурним заповідником. konf2013_3Цього року його доповідь була присвячена розробці науково-проектної документації по м. Суми, яка може стати методичним орієнтиром при розробці історико-архітектурних опорних планів інших міст. Особливу увагу науковців заповідника звернула на себе доповідь доктора історичних наук, професора, завідувача відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту української археографії та джерелознавства Національної академії наук України Юрія Андрійовича Мицика про документи з фонду Глухівської сотенної канцелярії, що зберігаються у ЦДІАУ, м. Київ. Щоб дослідники у своєму науковому пошуку не обмежувались рамками окремого регіону, доктор історичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віталій Олексійович Щербак ознайомив учасників конференції з проблемою здобуття політичного статусу Війська Запорозького. konf2013_4Заслухавши близько сорока доповідачів, було вирішено вручити умовний приз найбільш цікавої і емоційної доповіді директору Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі Сергію Володимировичу Тупику. Він у співавторстві з протоієреєм, кандидатом богослов’я Олександром Анатолійовичем Чурочкіним запропонували ознайомитися з маловідомим джерелом – спогадами Гавриїла Добриніна про архімандрита Глухівського Петропавлівського монастиря у 1772-1775 рр. Анатолія Мелеса.
Незважаючи на широку географію учасників і розмаїття доповідей, можна з упевненістю стверджувати – нецікавих тем на конференції просто не було. Чергова тринадцята науково-практична конференція «Сіверщина в історії України» відбудеться у травні наступного року.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>