Глухівські меценати

Скільки людей пройшло вулицями нашого міста за роки його існування? Пройшло… Назавжди. Але прізвища деяких назавжди залишилися у назвах його вулиць і архітектурних пам’яток, благодійних вчинках і шляхетних манерах.

  

Глухову завжди було ким пишатись – в його історії обов’язково знаходилися жителі, які працювали, самовіддано вірили, відроджували і возвеличували своє місто. Серед них почесне місце посідає родина відомих підприємців і меценатів Терещенків.

23 жовтня 2019 року науковці Національного заповідника «Глухів» провели для студентів Глухівського медичного училища заочну інтерактивну екскурсію «Нікола Терещенко і Глухів» (до 200-річчя від дня народження громадського діяча, підприємця, благодійника).

  

Знайомство із відомим українським меценатом Неля Пінчук розпочала із його біографії. Нікола Терещенко народився 14 жовтня 1819 р. у Глухові. Закінчив міське училище. Продовжив, разом із братами Федором та Семеном, започатковану батьком цукрову справу. Протягом 12-ти років (1860–1872), Нікола Терещенко очолював глухівське міське самоврядування, піклуючись про освіту, культуру, медичне обслуговування громадян.

  

Під час заочної інтерактивної екскурсії майбутні медики дізналися, що освітня благодійницька програма родини Терещенків охоплювала створення у місті учительського інституту, класичних гімназій та ремісничих училищ. Усього родина Терещенків побудувала у Глухові дев’ять імпозантних та величних будівель. Усі вони збереглися до наших днів, переживши революції і війни; чотири із них натепер мають статус пам’яток архітектури національного значення. Підраховано, що у розбудову Глухова родина Терещенків вклала півтора мільйона карбованців.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>