«Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!»

Незабаром в Україні готуватимуть смачні великодні страви і вітатимуть один одного зі Світлим Воскресінням Христовим – головною подією року для християн.

  

23 квітня 2019 р. у Національному заповіднику «Глухів» пройшов науково-просвітницький захід – урок християнської етики «Світле свято Великодня». Студенти-другокурсники Глухівського агротехнічного інституту ім. С.А. Ковпака Сумського національного аграрного університету, які завітали до стін нашого науково-просвітницького закладу, дізналися про давні та сповнені сакрального змісту традиції випікання пасок та фарбування яєць на Глухівщині на початку XX ст., про символіку писанок і великодню обрядовість.

  

Використовуючи добірку краєзнавчих матеріалів Заповідника, науковий співробітник Яна Чернякова ознайомила студентську молодь із непересічною уродженкою Глухівщини, етнографом, письменницею, громадською діячкою П.Я. Литвиновою-Бартош та її дослідженням «Южнорусский народный орнамент. Черниговская губерния 1902 р. О писанках». У ньому йдеться крашанки і писанки, про їх види, кольори, символіку, традиції розфарбування писанок у с. Землянка Глухівського повіту на початку XX ст.

Після завершення уроку християнської етики майбутні аграрії мали змогу оглянути керамічну модель писанки з кулькою всередині – своєрідне великоднє брязкальце XII–XIII ст., знайдене на території Глухова, – експонат із вітрини музею археології, який унаочнив давні традиції святкування Великодня.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>